EU-taxonomi, ett klassificeringssystem för hållbara ekonomiska aktiviteter, är en central del av EU:s ramverk för hållbar finansiering. Dess syfte är att styra investeringar mot mer hållbara alternativ. Utformad för att anknyta till Parisavtalet, är taxonomin en katalysator för att nå klimatneutralitet senast 2050.
Enligt detta regelverk ska aktörer som vill klassificeras som hållbara integrera taxonomin i sin årsredovisning. De behöver visa att deras verksamhet väsentligt bidrar till minst ett av EU-taxonomins sex miljömål, utan att påverka något av de andra målen negativt.
EU-TAXONOMINS 6 MILJÖMÅL:
EU-taxonomin är även kopplad till två andra centrala EU regelverk: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Tillsammans skärper dessa regelverk kraven på transparens och ansvarsfullhet i företagens rapportering och säkerställer att den rapporterade hållbarhetsinformationen är tillförlitlig och jämförbar inom hela EU. Detta bidrar till att skapa en sammanhängande ram för gröna investeringar.
SFDR är en grundpelare i EU:s agenda för hållbar finansiering som infördes för att förbättra transparensen på marknaden för hållbara investeringsprodukter. SFDR ställer krav på ett brett spektrum av finansiella aktörer, inklusive förvaltningsbolag, pensionsfonder, försäkringsbolag, investeringsrådgivare, och kreditinstitut.
Dessa krav varierar beroende på storleken och typen av de finansiella produkterna som erbjuds, vilket innebär att större aktörer behöver uppfylla mer omfattande rapporteringskrav för hållbarhetsrisker och påverkan.
Även mindre företag som inte direkt omfattas av CSRD och EU-taxonomin kommer ändå att indirekt påverkas om de har behov av extern finansiering. Investerare som erbjuder finansiering till företag är skyldiga att följa SFDR-kraven och bedöma hållbarhetsrisker i sina investeringsbeslut.
Således blir företag av alla storlekar som framgångsrikt kan påvisa sin hållbarhet mer attraktiva på den finansiella marknaden och kan därigenom förbättra sina möjligheter till finansiering.
RiskMap kan hjälpa dig att uppfylla EU-taxonomins mål 2 ”Anpassning till klimatförändringar” via tjänstepaket Steg 1 och Steg 2. Detta bidrar inte bara till förenklad efterlevnad av CSRD och SFDR, utan optimerar också er rapporteringsprocess.
Vi är även tillgängliga för att assistera med övriga mål inom EU-taxonomin och säkerställa efterlevnad av CSRD och SFDR i din hållbarhetsrapportering.
CSRD är ett EU-direktiv som kräver att stora och börsnoterade företag ska utfärda årliga hållbarhetsrapporter. Företag som omfattas av CSRD behöver följa standarder för hållbarhetsrapportering – European Sustainability Reporting Standards (ESRS). I sin tur specificerar ESRS vilken information och vilka ESG-mått företag ska rapportera till europeiska tillsynsmyndigheter. Direktivet ställer även krav på att företagen redovisar efterlevnad av EU-Taxonomi.
Följande företag kommer att omfattas av CSRD som dessutom ställer krav
på dessa företag att redovisa efterlevnad av EU-Taxonomi:
Stora börsnoterade företag, banker och försäkringsbolag med över 500 anställda som redan täcktes av tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering, dvs. Non-Financial Reporting Directive (NFRD).
Stora företag som uppfyller minst två av följande kriterier: har minst 250 anställda, en nettoomsättning som överstiger 50 miljoner euro eller en balansomslutning som överstiger 25 miljoner euro.
Börsnoterade små och medelstora företag som uppfyller minst två av följande kriterier: har minst 10 anställda, en nettoomsättning som överstiger 900 000 euro eller en balansomslutning som överstiger 450 000 euro.
Företag utanför EU med en årlig omsättning inom EU som överstiger 150 miljoner euro och en EU-filial eller ett EU-dotterbolag.
Vill du komma i kontakt med oss? Fyll gärna i dina uppgifter i formuläret nedan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt. Vi ser fram emot att hjälpa dig!
Vill du komma i kontakt med oss? Fyll gärna i dina uppgifter i formuläret nedan, så återkommer vi till dig så snart som möjligt. Vi ser fram emot att hjälpa dig!
© 2024 RiskMap by Astro